diumenge, 22 de juny del 2014

Treball del tema 2: Mites i Societat

1. Introducció
El mite que hem escollit per a l’elaboració de tema 2 és Romeu i Julieta de William Shakespeare, inspirat en la tragèdia clàssica d’Ovidi de Píram i Tisbe.
Aquests dos mites són una tragèdia que el tema principal és l’amor prohibit a causa de les rivalitats entre famílies. A continuació explicarem els dos mites, l’argument i els personatges de cada un, i finalment en les conclusions farem una comparació entre els dos, exposant les seves semblançes i diferències i, per acabar, un anàlisi social del seu impacte.
2. El mite clàssic de Píram i Tisbe
2.1 Argument
Píram i Tisbe eren dos joves d’origen babiloni que vivien en cases veïnes, paret per paret. Els seus pares els tenien prohibit veure’s ja que les dos famílies estaven barallades. Aquest fet i la proximitat en la que vivien segurament van ser el detonador d’aquest amor que no va parar de créixer. Es comunicaven amb mirades, senyals i signes, per a no ésser descoberts pels seus pares. Un dia, però, van descobrir que hi havia una esquerda a la paret que comunicava habitació per habitació, molt fineta i on només passava la veu, però per a ells ja era suficient per a comunicar-se. Així durant molt de temps, els dos enamorats anaven estimant-se, desitjant-se, enamorant-se a poc a poc, fins que ambdós van arribar a tal punt que no podien suportar-ho més i van decidir que s’havien de veure aquella mateixa nit. Van quedar que es trobarien davant del monument a Nino, a prop dels morals, quan tothom dormís, quan tot fos silenci, així per fi podrien fer realitat el seu somni de veure’s després de tant de temps de desig prohibit. Caiguda la nit, ambdós amants van enfilar cap al lloc de trobada, cadascú pel seu compte per no aixecar sospites. La primera en arribar fou Tisbe, i gran fou la seva sorpresa quan veié al seu davant a una lleona, que arribava en aquell moment de caçar menjar per a les seves cries, amb la boca ensangonada. Tisbe s’espantà molt i arrencà a córrer, perdent el mocador pel camí, i s’amagà dins de l’escletxa d’una roca on la lleona no la va trobar. Píram quan va arribar al lloc i no va veure a la seva enamorada es preocupà una mica, i més quan va veure a la lleona jugant amb el mocador de la seva estimada, cobert de sang de la boca del animal. Píram es pensà que la lleona havia mort a la seva estimada Tisbe, i en un atac de desesperació, agafà el seu punyal que duia a la cintura, i se’l clava al cor, esquitxant de sang els morals i tenyint de lila el fruit d’aquestes, en un intent de reunir-se amb la seva estimada Tisbe. Quan Tisbe surtí del seu amagatall després de creure que havia passat el perill, esperava trobar-se al seu estimat, però la sorpresa va ésser molt gran per part seva quan va veure al seu enamorat estès al terra i sense vida. Ella va agafar el punyal del pit del seu amant, i se’l clavà ella al cor també. Els déus quan van veure això, van sentir una gran pena pels dos joves, i van decidir fer que els pares d’ambdós accedissin a enterrar-los junts, i que poguessin descansar units eternament.
2.2 Personatges
En el mite hi trobem dos personatges principals com són Píram i Tisbe, i després encara que no intervinguin molt en el mite però desenvolupant un paper important, hi trobem dos personatges secundaris, els pares de cadascú.
Pares dels enamorats: els pares de Tisbe i Píram, veïns paret per paret, estaven barallats i sentien un odi mutu. Aquest odi que sentien un vers l’altre, es traduïa en la prohibició de les dos famílies a congeniar, i per tant, dels dos joves a tenir qualsevol tipus de relació verbal ni física entre els dos. Tot i així, sembla que la pèrdua dels seus fills, i la mostra d’amor que havien fet, els acaba estovant i els dos accedeixen a enterrar-los junts i acabar amb aquest odi metzinós.
Píram i Tisbe: són els dos joves protagonistes de l’obra, que protagonitzaran un amor platònic l’un per l’altre. Són dos joves passionals, vius, amb ganes d’estimar-se i de demostrar-ho tot i els contratemps que els hi fiquen els seus pares. Es van jurar amor etern, i no fallaran a la seva paraula i s’acabaran suïcidant per a estar per sempre junts.
Píram i Tisbe

3. Romeu i Julieta
Romeu i Julieta és una tragèdia escrita l’any 1591 en prosa. Els temes principals d’aquesta tragèdia és l’amor prohibit a causa de les rivalitats entre famílies, que acaba amb el suïcidi dels dos personatges enamorats, l’atzar i el destí. Aquesta tragèdia va ser escrita per William Shakespeare (1564-1616), un poeta, dramaturg i actor anglès.
3.1 Argument
La historia succeeix a Verona, entre la família Montecchi i els Cappelletti, les quals són enemigues. Romeu és fill dels Montecchi i Julieta és filla dels Cappelletti. Una nit, Romeu, amagant la seva identitat gràcies a una mascara entra a la festa que organitzaven els Cappelletti i s’enamora perdudament de la Julieta i ella descobreix els seus sentiments per aquell noi emmascarat, en Romeu. Després de la festa els dos enamorats es declaren i contrauen matrimoni secretament. Al dia següent amb l’ajuda del mossèn es casen, però tot és complica quan un dels membres de la família Cappellet i descobreix que en Romeu va assistir a al festa i s’encara violentament amb en Mercutio, membre de la família Montecchi. Però la baralla continua amb la intervenció de Romeu, el qual intentant alleujar la situació, Tibald, membre dels Cappelletti mata a Mercutio, i per tant per venjança Romeu el mata. Romeu és expulsat del territori de Verona. I a Julieta li obliguen a contraure matrimoni amb el compte Paris, però aconsellada per la seva donzella organitzen un pla: la nit del casament es prendrà un narcòtic que li donarà aparença d’una morta durant hores. El mateix mossèn s’ocuparà d’avisar a Romeu, que primerament tindria la finalitat de despertar-la i conduir-la lluny de Verona. Però tot surt malament, Julieta és pren el narcòtic i el mossèn no li dóna temps a avisar a Romeu, i ell mateix se’n assabenta de què Julieta ha mort, per això ell mateix compra un verí i se’n va a veure la seva estimada per última vegada. A la porta del sepulcre és troba el que hauria de ser el futur marit de la seva estimada, en Paris, i el mata en un duel. Després de besar a Julieta es beu el verí junt al seu costat. Més tard, Julieta es desperta i al veure el tràgic final que ha tingut el seu pla agafa la copa de verí d’en Romeu i ella mateixa es clava una estaca i mor. Com a conseqüència d’aquest final tràgic entre els dos enamorats a causa de les rivalitats familiars, els caps de família finalment posen fi a les rivalitats i es reconcilien.
3.2 Personatges
Dins del mite de Romeu i Julieta s’hi introdueixen diferents personatges, però principalment hi destaquen Romeu i Julieta. Romeu és fill d’una de les famílies més importants de Verona, els Montacchi, és un noi jove el qual s’enamora de la filla dels Cappellet, la Julieta, els qual protagonitzen el mite que té un final tràgic, a causa de l’enamorament entre els dos, tot i ser de famílies rivals.
Romeu és un noi jove enamorat i romàntic, tot i que a l’inici de l’obra de Shakespeare està enamorat de Rosalia, no de Julieta. És mostra en tot moment pacífic, fins a l’hora de venjar-se de la mort del seu company en Mercutio, que aleshores ha de matar a Tisbald.
Julieta és una noia que es presenta obedient amb les ordres dels seus pares, però després, quan s’enamora de Romeu comença a tenir més aute dependència a l’hora de decidir el seu futur, sobretot quan el seu pare la obliga a casar-se amb Paris.
També hi té molta importància el frare Llorenç, és el personatge quer s’encarrega de casar a Romeu i Julieta i ajudar-los amb el pla final per poder escapar-se junts, tot i que no ho aconsegueix.
Paris és el personatge que es compromet a casar-se amb Julieta, tot i què finalment mor a mans de Romeu.
Finalment, Mercutio i Tisbald, són membres de cada família i tenen una baralla per defensar el seu honor, que acaba amb la seva mort.
Romeu i Julieta
4. Conclusions
El mite de Shakespeare té certes característiques semblants amb el mite d’Ovidi ja què va ser tota una font d’inspiració. Per aquesta raó hi ha moltes semblances entre un mite i l’altre com per exemple que el tema principal és l’amor, un amor prohibit a causa de les rivalitats de les seves famílies i que per això també obliga als protagonistes portar la seva història d’amor en secret, els dos amants es coneixen ja què viuen a la mateixa ciutat, com Verona en el cas de Romeu i Julieta i Babilònia en el cas de Píram i Tisbe i per últim, la tràgica mort dels dos joves dictada per una confusió. 
 També cal destacar que hi ha diferencies, com per exemple a causa d’un malentès hi ha un dramàtic i tràgic final, però en el cas del mite clàssic, en el d’Ovidi és per causes d’una lleona, que després de jugar amb el mocador de Tisbe i tacar-lo de sang Píram creu que l’ha mort i això causa que acabi amb la seva vida, ja què es troba que la seva vida no té sentit sense la seva estimada. Per tant, quan Tisbe veu a Píram mig mort i això també provoca els seu suïcidi. En el cas del mite de Romeu i Julieta, alhora d’organitzar un pla perquè els dos amants puguin estar junts, quan Julieta fingeix la seva mort, Romeu obté una altre informació: la seva mort, i quan arriba al lloc on Julieta dorm ell compra un verí i se’l beu, quan Julieta es desperta i veu el seu estimat mort a causa seva, es clava una estaca. Cal dir també que en el mite de Píram i Tisbe, només tenien contacte a través d’una esquerda que hi havia entre les parets de les cases on vivien en canvi en Romeu i Julieta ja havien tingut contacte durant la festa i fins i tot es casen en secret. 
Per tant, és habitual troba característiques semblants en el mite de Romeu i Julieta sobre el mite de Píram i Tisbe, ja què comparteixen molts aspectes dins de la historia.
Aquests mites, es poden relacionar amb una temàtica de discussió social actual com podrien ser els estereotips i les lluites socials, plasmat en aquest amor prohibit que transmeten els dos mites. Podem observar l’enfrontament entre dos mons, per una banda, tenim els pares que representen una facció social que s’oposa a les relacions entre classes altes i classes baixes, i per altra banda, els fills, que representen el trencament d’aquest món, que en trenquen les barreres, però que moren tràgicament, fet que podria simbolitzar les dificultats que experimenta la lluita contra lo establert.

Enllaç de la presentació del treball: https://www.youtube.com/watch?v=FFTSIiNcpA0




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada